Menu

MoA UPSI, SEGi University tingkatkan kualiti program ECCE

HAS_6469

UPSI, 16 Mac – Satu Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman antara Universiti Pendidikan Sultan Idris dan SEGi University diadakan di Dewan Pusat Penyelidikan Perkembangan Kanak-Kanak Negara (NCDRC), UPSI.

Naib Canselor SEGi University, Prof. Dr. Patrick Kee Peng Kong berkata, usaha sama itu bertujuan menjalankan kajian bagi sub-projek bertajuk “Malaysian ECCE Programme Evaluation  – Improving Quality and Informing Policy,” .

“Universiti SEGi akan melaksanakan aktiviti penyelidikan dengan tujuan untuk menilai skop dan kualiti program-program Early Childhood Care and Education  (ECCE) sedia ada dengan mengkaji dasar-dasar semasa kerajaan, peraturan dan perundangan berkaitan dengan ECCE Malaysia, serta mengenal pasti kekuatan, kelemahan, peluang dan cabaran dalam program-program ECCE sedia ada,” katanya.

“Sub projek ini merupakan aktiviti penyelidikan bagi kajian jangka panjang bertajuk ‘Development of a Comprehensive and Integrated Model of Quality Malaysian ECCE’ yang diketuai oleh NCDRC,” katanya.

Sementara itu, Naib Canselor UPSI, Prof. Dato’ Dr. Mohammad Shatar Sabran berkata ‘Development of a Comprehensive and Integrated Model of Quality Malaysian ECCE’ merupakan sebuah kajian komprehensif bagi meninjau pendapat pelbagai pihak berkepentingan dan peranan mereka dalam menyediakan kanak-kanak dengan persekitaran yang kondusif untuk membesar dan berkembang, sekali gus menyumbang kepada pembinaan modal insan negara di masa hadapan.

HAS_6179

“Kajian peringkat kebangsaan ini sedang dilaksanakan dengan peruntukan yang diluluskan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia untuk tempoh empat (4) tahun bermula dari 1 April 2015 sehingga 31 Mac 2019 dan diagihkan kepada  empat projek utama iaitu, Penilaian Program ECCE yang Sedia Ada untuk Meningkatkan Kualiti Yang Memberikan Maklumat Tentang Polisi, Pembangunan Professional Pengasuh dan Pendidik, Menentukan Faktor-Faktor yang Menyumbang Kualiti ECCE dan Kesan ECCE kepada Pembangunan Modal Insan,” katanya.

Secara keseluruhan seramai 73 penyelidik universiti terlibat untuk projek bernilai hampir RM 5 Juta ini iaitu UPSI (34), SEGi University (13), HELP University (12), Universiti Kebangsaan Malaysia (5), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (4), dan masing-masing seorang dari Pertubuhan Pengasuh Berdaftar Malaysia, IPG Kampus Darulaman, Universiti Islam Antarabangsa, SMK Tinggi Kajang dan Bahagian Pembangunan Kurikulum KPM dan melibatkan 70,000 orang responden yang terdiri daripada pendidik, pengusaha taska, ibu bapa, pegawai agensi kerajaan dan pakar ECCE.

MoA ditandatangani oleh Naib Canselor UPSI, Prof. Dato’ Dr. Mohammad Shatar Sabran dan Naib Canselor SEGi University, Prof. Dr. Patrick Kee Peng Kong serta disaksikan oleh Pendaftar, En Faizi Othman dan Ketua Penyelidik Projek, Prof. Dr. Moggana Dhamotharan.

Please follow and like us:

Categories:   Jaringan

Comments

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

Enjoy this blog? Please spread the word :)